|
2021-08-31 20:57:35, kedd
|
|
|
Általában az ételek vitamintartalma, fitonutriens tartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, így inkább nyersen javasoljuk, de akad hány kivétel.
A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben szerint alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés kivételekkel helytálló. Számos olyan tápanyag található megkötve ugyanis a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.
A sárgarépa és a karotinoidok
A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Az Egyesült Államokban végzet tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél. Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.
A paradicsom és a likopin
A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.
A spenót és az oxálsav
Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta. A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét. A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.
Forrás: Shutterstork.com / illetve : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: fogyasztóvédelmi, prosztatadaganat, oxálsavtartalmát, csontképződéshez, vitamintartalma, hasznosulásának, feldolgozottabb, megbetegedések, valószínűségét, kialakulásának, felszívódását, felszabadulni, vércukorszint, következtében, megelőzésével, kivételekkel, megnövelheti, megőrzésében, megközelítés, karotinoidok, reprodukciós, farkasvakság, narancssárga, sejtfalaiban, agricultural, mennyiségben, shutterstork, elkészítésük, szervezetben, fitonutriens, szervezetre, működéséhez, hasznosulni, koleszterin, antioxidáns, tartalmazza, ételek vitamintartalma, sütés-főzés következtében, zöldségek tápértéke, elkészítésük módjától, legtöbb esetben, zöldség inkább, fajta megközelítés, zöldségek sejtfalaiban, karotinoidok nemcsak, répa narancssárga, főtt sárgarépa, nyers állapotban, anyag szükséges, retinánk működéséhez, farkasvakság alakul, reprodukciós szervek, Consumer Reports, Agricultural Food Chemistry, Egyesült Államokban,
|
|
|
|
ételek vitamintartalma, sütés-főzés következtében, zöldségek tápértéke, elkészítésük módjától, legtöbb esetben, zöldség inkább, fajta megközelítés, zöldségek sejtfalaiban, karotinoidok nemcsak, répa narancssárga, főtt sárgarépa, nyers állapotban, anyag szükséges, retinánk működéséhez, farkasvakság alakul, reprodukciós szervek, vörös színű, paradicsom színanyaga, szabad gyökök, rákos megbetegedések, hasznos HDL-koleszterin, optimális vérnyomás, kutatások szerint, hőkezelésen átesett, nyers változat, spenót főzelék, nyers spenótban, kálium jobban, főzés növeli, főzés ráadásul, spenót oxálsavtartalmát, vesekő kialakulásának, kalcium felszívódását, fogyasztóvédelmi, prosztatadaganat, oxálsavtartalmát, csontképződéshez, vitamintartalma, hasznosulásának, feldolgozottabb, megbetegedések, valószínűségét, kialakulásának, felszívódását, felszabadulni, vércukorszint, következtében, megelőzésével, kivételekkel, megnövelheti, megőrzésében, megközelítés, karotinoidok, reprodukciós, farkasvakság, narancssárga, sejtfalaiban, agricultural, mennyiségben, shutterstork, elkészítésük, szervezetben, fitonutriens, szervezetre, működéséhez, hasznosulni, koleszterin, antioxidáns, tartalmazza, vizsgálatok, hőkezelésen, érrendszeri, alapszabály, dietetikusa, mennyiségét, kapcsolatba, legkevésbé, kockázatát, riboflavin, csökkentik, tanulmánya, állapotban, élelmiszer, államokban, paradicsom, tudományos, betegségek, emelkedést, színanyaga, javasoljuk, szükséges, található, kutatások, sárgarépa, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|